Drożdżówki z serem to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Samo ciasto na drożdżówki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, aż ciasto wyrośnie. Dobra organizacja czasu pozwoli nam przygotować te smaczne bułeczki w międzyczasie, podczas gotowania obiadu czy sprzątania.
Bardzo lubię przygotowywać a tym bardziej jeść różnego rodzaju drożdżowe wypieki w wersji na słodko. Drożdżówki z serem w naszym domu goszczą bardzo często, ponieważ są przepyszne i sycące. Takie bułeczki można zjeść na śniadanie, a także zabrać ze sobą do pracy.
Zapraszam serdecznie na pyszne bułeczki z serem w moim wykonaniu. Tym razem dodałam odrobinę otrębów pszennych, które możecie oczywiście zastąpić zwykłą mąką.
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Składniki
MASA SEROWA
- 2 żółtka
- 500 g twarogu
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
CIASTO
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 50 g otrębów pszennych – lub zwykłej mąki pszennej
- 14 g drożdży instant
- 90 g cukru
- 40 g masła
- szczypta soli
- szklanka ciepłego mleka
Przygotowanie
- Mleko umieścić w misce. Dosypać łyżeczkę cukru, mąki oraz drożdże instant. Zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Wyrobić jednolite ciasto.
- Przykryć, odstawić na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na kwadrat. Na 1/2 ciasta delikatnie zaznaczyć szklanką koła – nie wykrawać. Na każdym kole umieścić łyżeczkę sera. Przykryć drugą połową ciasta. Delikatnie docisnąć, by lepiej widzieć gdzie jest umieszczony ser. Wykrawać kółeczka przy pomocy szklanki.
- Gotowe drożdżówki odstawić do wyrośnięcia.
- Piec 10 – 12 min w temperaturze 180°, grzanie góra – dół.