
Ciasta czekoladowe to klasyka, która zawsze cieszy się dużym uznaniem. Ich głęboki smak i aromat sprawiają, że są idealnym wyborem na każdą okazję. Dziś mamy dla was przepis na ekspresowe ciasto czekoladowe, które przygotujecie w zaledwie 10 minut! Wilgotne, mięciutkie i mocno czekoladowa rozkosz, która zachwyci każde podniebienie.
Dlaczego warto przygotować nasze ekspresowe ciasto czekoladowe?
– bardzo prosta receptura i łatwo dostępne składniki,
– ciasto zawsze się udaje i jeszcze ciepłe znika ze stołu,
– idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty, jak i na specjalne okazje.
Jeśli szukacie pomysłu na proste i smaczne ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, to wilgotne ciasto czekoladowe będzie idealnym wyborem.
EKSPRESOWE CIASTO CZEKOALDOWE
Czas przygotowania: ok. 10 minut | Czas pieczenia: ok. 40 minut
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- 170 ml oleju
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- garść płatków migdałów
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką suche składniki.
- Do osobnego naczynia wlać kefir, dodać olej i jajka. Wymieszać.
- Suche składniki przełożyć do mokrych i całość wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka.
- W rondelku rozgrzać śmietankę. Następnie dodać do niej połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Polewą polać ostudzone ciasto. Wierzch posypać płatkami migdałów.

Zobacz także nasz filmik jak przygotować to ekspresowe ciasto czekoladowe – przekonasz się, jakie to proste!