Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem

Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem przepis

Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami – idealny pomysł na lekki obiad



Fasolka szparagowa to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych warzyw, jakie możemy włączyć do codziennej diety. Jest niesamowicie lekka, bogata w witaminy, błonnik, a do tego w dodatku świetnie komponuje się z wieloma daniami. Zapewne wiele z Was słysząc fasolka szparagowa, myśli o przygotowaniu jej w sposób tradycyjny, czyli z masełkiem i bułką tartą. W tym przepisie zaproponuję Wam połączenie fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami, chrupiącym prażonym słonecznikiem i aromatycznym sosem na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny, czosnku i świeżej pietruszki.

Przygotowanie fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami jest naprawdę proste, a całość smakuje wyśmienicie. Suszone pomidory podkreślają jej smak, prażony słonecznik dodaje przyjemnej chrupkości, a całość dopełnia wyrazisty, lekko słodko-kwaśny sos. Ten przepis na fasolkę szparagową świetnie sprawdzi się szczególnie latem, gdy fasolka szparagowa jest bardziej dostępna.



Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem może być podana jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do obiadu, mięsa lub ryby. Zapraszam na przepis!

FASOLKA SZPARAGOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g faski szparagowej
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 garści słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól


Wykonanie

  1. Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i postawić na gaz. Od momentu zagotowania, gotować przez 15 minut. 
  2. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
  3. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Do miseczki przełożyć oliwę, wodę, miód i sok z cytryny, wymieszać. Następnie dodać posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory i wymieszać.
  5. Ugotowaną fasolkę przełożyć na półmisek, wyłożyć przygotowany sos i posypać prażonym słonecznikiem. 


Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami i pietruszką
Fasolka szparagowa z pietruszką i prażonym słonecznikiem


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 544

Dodaj komentarz

dwadzieścia − 19 =