Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to jedno z dań, które kojarzą się z tradycyjną polską kuchnią. Aromatyczny sos, miękkie kawałki mięsa i delikatne pieczarki tworzą połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu. To idealne danie zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.



Sekretem udanego gulaszu jest dobrej jakości mięso, które po duszeniu stają się miękkie i soczyste. Gulasz wieprzowy z pieczarkami najlepiej przygotowywać powoli, na małym ogniu, tak aby wszystkie składniki mogły się ze sobą przegryźć. Dzięki temu sos nabiera wyjątkowego aromatu.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to niezwykle uniwersalne danie. Świetnie komponuje się zarówno z kaszą, ryżem, ziemniakami, jak i świeżym pieczywem. Warto też doprawić gulasz według własnych upodobań, liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli, pieprzu czy szczypta chilli sprawią, że smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 500 ml bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta chilli (opcjonalnie)


Wykonanie

  1. Szynkę oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć mięso i podsmażyć do zarumienienia. 
  2. Podsmażone mięso zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu. 
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki pokroić w plasterki. 
  5. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i pieczarki i razem podsmażać. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Zawartość patelni przełożyć do duszącego się mięsa i dusić razem do miękkości około 30 minut.
  6. Łyżkę mąki rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do gulaszy i wymieszać. Gotować kilka minut, pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą chilli. 


przepis na gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy przepis
Przepis na gulasz z pieczarkami


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 456

Dodaj komentarz

trzy + osiem =