Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, różnego rodzaju wędlin i mięs. Posiada on bardzo wyrazisty i ciekawy smak, który urozmaici każdą potrawę czy przekąskę.
Tym razem postanowiłam przygotować go w nieco innym wydaniu, a mianowicie przygotowałam jajka nadziewane sosem tatarskim. Uważam, że to idealne połączenia. Sos tatarski świetnie komponuje się z jajkami. Takie jajka nadziewane sosem tatarskim będą idealnym pomysłem na Wielkanocną przekąskę. Sprawdzą się także również na inne okazje w ciągu roku.
Jajka nadziewane sosem tatarskim są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Dodatkowo pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują. Sprawdźcie sami. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA JAJKA NADZIEWANE SOSEM TATARSKIM
Składniki
- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 cebuli
- 3 pieczarki marynowane
- 1 gałązka świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Pieczarki marynowane, ogórki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
- Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich majonez, śmietanę, chrzan, musztardę, sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekany koperek, pokrojone pieczarki, ogórki oraz cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Przygotowanym sosem nadziewamy białka jajek.