Jajka nadziewane sosem tatarskim

Sos tatarski to idealny dodatek do jajek, różnego rodzaju wędlin i mięs. Posiada on bardzo wyrazisty i ciekawy smak, który urozmaici każdą potrawę czy przekąskę. 



Tym razem postanowiłam przygotować go w nieco innym wydaniu, a mianowicie przygotowałam jajka nadziewane sosem tatarskim. Uważam, że to idealne połączenia. Sos tatarski świetnie komponuje się z jajkami. Takie jajka nadziewane sosem tatarskim będą idealnym pomysłem na Wielkanocną przekąskę. Sprawdzą się także również na inne okazje w ciągu roku. 

Jajka nadziewane sosem tatarskim są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Dodatkowo pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują. Sprawdźcie sami. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA JAJKA NADZIEWANE SOSEM TATARSKIM

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 3 pieczarki marynowane
  • 1 gałązka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Następnie oddzielamy białka od żółtek.
  • Pieczarki marynowane, ogórki oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich majonez, śmietanę, chrzan, musztardę, sok z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekany koperek, pokrojone pieczarki, ogórki oraz cebulkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • Przygotowanym sosem nadziewamy białka jajek.


Jajka nadziewane sosem tatarskim
Jajka nadziewane sosem tatarskim


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

1 × 2 =