Kiełbasa ze słoika, inaczej mięsna konserwa ze słoika w ostatnim czasie gości w naszym domu bardzo często.
Zapewne wiele z Was pamięta taką domową kiełbasę ze słoika z czasów dzieciństwa. U nas w domu bardzo często zabieraliśmy kilka słoików na rodzinne wyjazdy poza miasto. Smaki te przetrwały do dziś, coraz więcej osób powraca do tych smakołyków i przygotowuje domową kiełbasę ze słoika w swoich domach.
Mięsna mielonka o cudownym zapachu i smaku z dodatkiem przypraw, pokryta warstwą galarety – sam opis tego przysmaku sprawia, że cieknie nam ślinka. To nic dziwnego, że domowa kiełbasa w słoiku powraca do łask, ponieważ smakuje naprawdę świetnie, o czym przekona się każdy z Was, próbując poniższego przepisu.
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ W SŁOIKU
Składniki:
- 2 kg mielonego fileta z indyka
- 1 kg mielonej szynki wieprzowej
- 2 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 5 dag soli
- 2,5 dag solanki
- 1,2 dag pieprzu
- ziele angielskie
- liści laurowy
- żelatyna
- woda
Przygotowanie:
Dzień 1
- Ważne jest to by słoiki i nakrętki były nowe.
- Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy.
- Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5L) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim.
- Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem.
- Na wierzch dajemy łyżeczkę żelatyny oraz 2 łyżki wody.
- Słoiki umieszczamy na blaszce, przykrywamy od góry folią aluminiową, by woda nie odparowała i mięso nie wyschło.
- Pieczemy 1,5 h w 180 stopniach.
Dzień 2
- Słoiki zakręcamy i ponownie zapiekamy – 1,5h w 180 stopniach.
- Wyjmujemy z piekarnika, sprawdzamy czy wszystkie nakrętki „chwyciły”, jeśli nie, dokręcany.
- Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia żelatyny.
Przepis super, ale co oznacza solanka 2,5 dag. Z góry dziękuję za odpowiedź.
25 gramów 🙂
Co to jest ta solanka, bo sól to rozumiem a ta solanka🤔
To coś jak sól peklowa – sprawia, że mięso jest bardziej soczyste oraz nabiera ładnego koloru.
Świetny przepis 🙂
Co to jest solanka??
Jak dać ta żelatynę? Normalnie wsypać w proszku bez rozpuszczania?
Tak, dokładnie 🙂