Zastanawiacie się co przygotować na obiad? To dobrze trafiliście! W tym wpisie zaprezentuję Wam ciekawy przepis na kurczaka pod jajeczną pierzynką. Mięso jest bardzo smaczne i soczyste a pierzynka składająca się z jajka, pomidora, mozarelli i cebuli dodaje mu ciekawego aromatu.
Kurczak pod jajeczną pierzynką to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, frytek, kaszy i ryżu. Całość warto uzupełnić o pyszną surówkę, która podkreśli cudowny i delikatny smak tego dania.
Jeśli macie ochotę na nowe przepisy na ciekawe i pomysłowe dania obiadowe, koniecznie zerknijcie do zakładki „DANIA GŁÓWNE”, znajdziecie tam dużo więcej smacznych przepisów, które z pewnością urozmaicą Wasze codzienne menu.
PRZEPIS NA KURCZAKA POD JAJECZNĄ PIERZYNKĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- cebula
- ząbek czosnku
- pomidor
- dwa jajka
- kulka mozzarelli
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą, papryką słodką, przyprawą do kurczaka.
- Jajka gotujemy na twardo. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Pomidora kroimy w kostkę.
- Mozzarellę ścieramy na tarce.
- Musztardę, majonez, cebulę, czosnek, pomidora, jajka umieszczamy w miejsce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Na blaszce do pieczenia umieszczamy papier i kładziemy pierś z kurczaka. Na piersi umieszczamy naszą pierzynkę. Całość przykrywamy mozzarelle. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 min w 200°, grzanie góra – dół.
Dzisiaj zrobiłam, pycha!