Zapraszam na przepis na kurczaka w aromatycznym i kremowym sosie śmietanowo-porowym. Prosty i niewymagający dużego nakładu pracy pomysł na pyszne danie obiadowe.
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym to idealne połączenie mięsa z aromatycznym sosem. Kurczak jest niezwykle soczysty i mięciutki, a sos nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad i szukasz czegoś naprawdę pysznego i łatwego w przygotowaniu, to kurczak w sosie śmietanowo-porowym będzie idealnym wyborem.
KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 większy por
- 1 łyżka masła
- 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
- chilli w płatkach (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić papryką słodką, curry, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na rumiano z obu stron.
- Na osobnej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Śmietanę wymieszać z mlekiem, kurkumą, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Podsmażonego kurczaka przełożyć na patelnię z porem i całość zalać sosem śmietanowym.
- Wszystko przemieszać i dusić kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Gotowe danie posypać płatkami chilli.