Łaciaty blok czekoladowy

Łaciaty blok czekoladowy

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, który jeszcze do niedawna był bardzo popularny. Pamiętam go z czasów dzieciństwa, bardzo często pojawiał się w naszym domu. Tym razem postanowiłam nieco unowocześnić mój stary przepis na blok czekoladowy i przygotowałam go w nieco innej wersji.



Łaciaty blok czekoladowy to fajnie połączenie smaków, a jednocześnie ciekawy wygląd. Jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

Polecam również blok czekoladowy w innych wersjach

PRZEPIS NA ŁACIATY BLOK CZEKOLADOWY



Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g mleka w proszku
  • 70 g herbatników kakaowych
  • 70 g herbatników maślanych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie

  • W garnku umieścić masło, wodę i cukier. Składniki należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Garnek zdjąć z kuchni, umieścić w chłodnym miejscu w celu przestudzenia.

  • Do przestudzonych składników dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać za pomocą miksera.

  • Herbatniki pokruszy, orzechy pokroić na mniejsze kawałki.

  • Przygotowaną masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, ciemne herbatniki, połowę żurawiny i orzechów. Do drugiej masy dodać jasne herbatniki, pokrojone orzechy oraz żurawinę.

  • Keksówkę wyłożyć papierem. Masę wykładać po łyżce, tworząc kleksy – łaty. Całość wstawić do lodówki na całą noc.


Łaciaty blok czekoladowy
Łaciaty blok czekoladowy przepis
Przepis na łaciaty blok czekoladowy
Blok czekoladowy w łaty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 168

Dodaj komentarz

dwa × 3 =