Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, który jeszcze do niedawna był bardzo popularny. Pamiętam go z czasów dzieciństwa, bardzo często pojawiał się w naszym domu. Tym razem postanowiłam nieco unowocześnić mój stary przepis na blok czekoladowy i przygotowałam go w nieco innej wersji.
Łaciaty blok czekoladowy to fajnie połączenie smaków, a jednocześnie ciekawy wygląd. Jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
Polecam również blok czekoladowy w innych wersjach
PRZEPIS NA ŁACIATY BLOK CZEKOLADOWY
Składniki
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 400 g mleka w proszku
- 70 g herbatników kakaowych
- 70 g herbatników maślanych
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki kakao
Wykonanie
- W garnku umieścić masło, wodę i cukier. Składniki należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Garnek zdjąć z kuchni, umieścić w chłodnym miejscu w celu przestudzenia.
- Do przestudzonych składników dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
- Herbatniki pokruszy, orzechy pokroić na mniejsze kawałki.
- Przygotowaną masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, ciemne herbatniki, połowę żurawiny i orzechów. Do drugiej masy dodać jasne herbatniki, pokrojone orzechy oraz żurawinę.
- Keksówkę wyłożyć papierem. Masę wykładać po łyżce, tworząc kleksy – łaty. Całość wstawić do lodówki na całą noc.