Ciasto leśny mech z truskawkami
Ciasto leśny mech z truskawkami jest wyśmienite! Dodatkowo cudownie prezentuje się na stole. Domowe ciasto leśny mech z truskawkami to bardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć! Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, święta, a także na zwykłą niedzielę, do kawy. Można je także upiec bez okazji, kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.
Ciasto leśny mech należy do moich ulubionych wypieków, moim zdaniem jest idealnym dodatkiem do filiżanki ulubionej kawy. Moi domownicy także je uwielbiają, a znajomi ciągle zachęcają się nie tylko jego smakiem, ale także jego cudownym wyglądem. Nie da się ukryć, że ciasto wygląda naprawdę nietuzinkowo, a to wszystko dzięki dodatkowi zielonego szpinaku. Czerwone truskawki, pięknie się od niego odbijają, dzięki czemu całość prezentuje się naprawdę świetnie.
Przepis na leśny mech jest bardzo prosty, myślę, że nie będziecie mieć żadnych trudności, podczas jego przygotowania. Całe ciasto składa się z biszkopta szpinak owego, masy śmietanowej na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz świeżych truskawek. Połączenie tych wszystkich warstw tworzy bardzo ciekawą kompozycję smakową, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Serdecznie polecam Wam przepis na pyszne ciasto leśny mech z truskawkami. Korzystajcie, póki sezon w pełni. Polecam Wam także inną wersję tego ciasta z musem truskawkowym, na który przepis znajdziecie tutaj: LEŚNY MECH Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
PRZEPIS NA CIASTO LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI
Składniki
BISZKOPT SZPINAKOWY
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 4-5 łyżek curku pudru
DODATKOWO
- 250-300 g truskawek
Wykonanie
- Szpinak wcześniej rozmrażamy, a po rozmrożeniu odciskamy z nadmiaru wody. Po odciśnięciu rozdrabniamy blenderem na papkę.
- Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo wlewamy olej. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Na samym końcu dodajemy rozdrobiony szpinak. Całość łączymy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na blaszkę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę na ciasto. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
- Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Kolejno każdą truskawkę przekrawamy na pół.
- Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Z przestygniętego biszkopta ścinamy wierzch, na spód biszkopta układamy truskawki. Na truskawki wykładamy przygotowaną masę. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami ściętego biszkopta.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by masa stężała.