Fasolka szparagowa to bardzo smaczne warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Pewnie wiele z Was przygotowuje fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem. Taki sposób jej przygotowania pamiętam z czasów dzieciństwa i również często serwuję ją w swoim domu w takie wersji.
Tym razem wykorzystałam fasolkę szparagową do obiadu w nieco inny sposób. Przygotowałam makaron z kurczakiem i szparagówką w pysznym i delikatnym sosie śmietanowym. Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie i najważniejsze wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować makaron z kurczakiem i fasolką szparagową. Szybkie i smaczne danie o delikatnym smaku. Jestem pewna, że Wam posmakuje. Smacznego!
MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGÓWKĄ – PRZEPIS
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 g fasoli szparagowej
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 160 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 100 g parmezanu
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
Wykonanie
- Kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek. Następnie kroimy w kosteczkę i przyprawiamy curry, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy na złoty kolor.
- Fasolkę szparagową myjemy i odcinamy końce. Dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez 10 minut.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
- Na osobnej patelni roztapiamy masło. Cebulę kroimy w piórka i wykładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Całość podsmażamy przez kilka minut. Kolejno na patelnię przekładamy suszone pomidory, podsmażonego kurczaka, fasolkę szparagową i ugotowany makaron. Dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia składników.
- Gotowe danie posypujemy startym na tarce parmezanem oraz posiekaną pietruszką.