Sprawdźcie jak szybko przygotować super smaczne danie obiadowe – makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym! To jeden z moich ulubionych przepisów na danie obiadowe z makaronem. Smakuje niczym z restauracji, a robi się je dosłownie w 15 minut!
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym smakuje naprawdę obłędnie! Dodatek słodkiej gruszki oraz suszonych pomidorów dodatkowo podkreśla smak całego dania. Śmiało można go zaserwować na rodzinnym spotkaniu, czy kolacji ze znajomymi. Gwarantuję, że każdy będzie zachwycony smakiem tego dania.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 gruszka
- 10 suszonych pomidorów
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 120 g makaronu penne
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy. Do cebuli dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez kilka minut.
- Na patelnie wykładamy szpinak, dusimy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.
- Gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię, dusimy przez kilka minut.
- Pomidorki suszone kroimy na mniejsze kawałki, ser pleśniowy w kosteczkę. Oba składniki przekładamy na patelnię, dusimy przez 2-3 minuty.
- Mleko mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość przelewamy na patelnię i podgrzewamy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Do otrzymanego sosu dodajemy makaron, mieszamy i danie gotowe. Na samym końcu danie posypujemy posiekanymi orzechami.