Ciasto Migotka to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Ten deser to to prawdziwy raj dla podniebienia, wręcz rozpływa się w ustach. Kruche herbatniki, delikatna masa i cukrowa posypka, brzmi smacznie prawda? I takie właśnie jest ciasto Migotka.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy kilku prostych składników, które można zakupić w dowolnym sklepie. Są to produkty ogólnodostępne. Dodatkowo ciasto Migotka nie wymaga pieczenia. Można je przygotować bez użycia piekarnika.
Zapraszam także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta bez pieczenia, a na blogu jest ich bardzo dużo, więc jest z czego wybierać. Bardzo polubiłam ciasta w takiej formie, dzieciaki mi chętnie pomagają przy ich przygotowaniu, dzięki czemu łączymy przygotowywanie ciasta ze świetną zabawą. A Wy angażujecie swoje pociechy w domowe ciasta? Czy raczej przygotowujecie je sami?
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto Migotka bez pieczenia. Już po pierwszym kęsie poprosicie o dokładkę.
PRZEPIS NA CIASTO MIGOTKA BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki przeźroczyste
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 120 g ciemnych herbatników na spód
- ok. 200 g jasnych herbatników do masy
- posypka cukrowa
Wykonanie
- Dwie galaretki przeźroczyste rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając dodawać ser, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania wlać do masy przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę wstawić na kilka minut, aby zaczęła tężeć.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć ciemne herbatniki. Większą część masy wyłożyć na herbatniki, następnie powbijać w nią jasne herbatniki. Kolejno wyłożyć pozostałą masę.
- Wierzch ciasta udekorować cukrową posypką.