Często podczas przygotowania domowego przyjęcia, nieważne czy są to urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie ze znajomymi, zastanawiamy się czym poczęstować naszych gości.
Z doświadczenia wiem, że na takich spotkaniach sprawdzają się nie tylko sałatki, czy ciasta, ale przede wszystkim różnego rodzaju imprezowe przekąski. To właśnie one najszybciej znikają z talerza.
Idealną propozycją na imprezowe przekąski będą mini hamburgery na dwa kęsy. Czyż nie wyglądają uroczo? Smakują jeszcze lepiej! Domowe hamburgery z własnoręcznie upieczoną bułeczką smakują naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni takim smakołykiem.
Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy w swoim domu, błyskawicznie zniknęły z talerza, a znajomi jak mieli do nas zawitać kolejny raz, pytali, czy będą mini burgery na dwa kęsy. Od tego czasu to obowiązkowa przekąska na spotkaniach w naszym domu.
Co prawda przygotowanie mini hamburgerów jest troszkę bardziej pracochłonne niż tych tradycyjnych w większych rozmiarach, ale naprawdę warto. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego świetnego przepisu!
PRZEPIS NA MINI HAMBURGERY
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo
- sałata
- pomidor
- ketchup
- cebula
- sos czosnkowy – można użyć gotowego lub zrobić swój
Bułeczki piekłam z tego przepisu:
Wykonałam ich mniejszą wersje, oraz pominęłam czarnuszkę.
Przygotowanie
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (pieprz sól, paprykę słodką, bazylię). Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Z masy mięsnej formujemy kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
- Bułeczki przekrawamy, smarujemy odrobiną sosu czosnkowego, układamy mięsko, sałatę, plaster pomidora i cebule. Górna cześć bułki od wewnątrz smarujemy delikatnie ketchupem. Układamy na warzywach.