Mini Tarta z Budyniem i Wiśniami



Nie macie pomysłu na szybki i smaczny deser? Polecamy Wam pyszne mini tarty z dodatkiem budyniu i ulubionych owoców, my wybraliśmy wiśnie.

Mini tarta z budyniem i wiśniami to idealny pomysł na deser dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12%


Składniki na masę budyniową:

  • 1 budyń waniliowy 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 ml mleka  

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  • Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (o średnicy 9 cm ), a następnie po nakłuwać widelcem. Niewielką część ciasta (wielkość dużego orzech włoskiego) włożyć do lodówki. 
  • Piec w nagrzany piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak wyżej wymienione produkty. 


  • Na lekko podpieczone tarty wyłożyć po łyżce budyniu (nie trzeba czekać aż ostygnie). Wydrylowane wiśnie ułożyć na masie budyniowej.
  • Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i kruszyć na tarce  tworząc kruszonkę.
  • Piec ponownie około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

15 − dwanaście =