Nie macie pomysłu na szybki i smaczny deser? Polecamy Wam pyszne mini tarty z dodatkiem budyniu i ulubionych owoców, my wybraliśmy wiśnie.
Mini tarta z budyniem i wiśniami to idealny pomysł na deser dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 80 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 12%
Składniki na masę budyniową:
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (o średnicy 9 cm ), a następnie po nakłuwać widelcem. Niewielką część ciasta (wielkość dużego orzech włoskiego) włożyć do lodówki.
- Piec w nagrzany piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
- Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak wyżej wymienione produkty.
- Na lekko podpieczone tarty wyłożyć po łyżce budyniu (nie trzeba czekać aż ostygnie). Wydrylowane wiśnie ułożyć na masie budyniowej.
- Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i kruszyć na tarce tworząc kruszonkę.
- Piec ponownie około 20 minut w temperaturze 180 stopni.