Ciasta bez pieczenia w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczne! Sama często je przygotowuję w swoim domu, szczególnie w przypadku niespodziewanych gości, lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego.
Napoleonka na herbatnikach to jedno z wielu smacznych ciast bez pieczenia, która z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych słodkości. Posmakuje szczególnie tym, któryż uwielbiają budyniowo-maślane kremy.
Napoleonka na herbatnikach składa się z masy budyniowo-maślanej i jak sama nazwa mówi z herbatników. Tutaj możecie poeksperymentować i wybrać swoje ulubione ciasteczka herbaciane. Ja za każdym razem wybieram inne. Tym razem pokusiłam się o kakaowe. Fajnie odbijają się od jasnej masy i dodatkowo świetnie smakują. Możecie także użyć tradycyjnych jasnych herbatników. Ciasto napoleonka możecie także przygotować z ciastem francuskim, którym można zastąpić herbatniki. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i nasza napoleonka będzie równie szybka w przygotowaniu, jak ta na herbatnikach.
Najważniejszym składnikiem napoleonki jest oczywiście masa kremowo – budyniowa, bo to ona gra główną rolę w tym cieście, nadając mu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Masa do napoleonki najlepiej smakuje z dodatkiem budyniu śmietankowego lub waniliowego, ja wybrałam śmietankowy.
Napoleonka bez pieczenia to ciasto, które można przygotować w zaledwie 20 minut. Dlatego też będzie idealnym wyborem dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a także idealnym wyjściem awaryjnym w przypadku niezapowiedzianych gości, czy wizyty teściowej 🙂
Zapraszamy serdecznie do wypróbowania naszego przepisu na pyszną napoleonkę bez pieczenia. Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowała!
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH – PRZEPIS
Składniki:
*na tradycyjną blachę
Krem:
- 1200 ml mleka
- 200 g masła
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 90 g mąki pszennej (3 czubate łyżki)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
Dodatkowo:
- 150 g herbatników – u mnie kakaowe
Przygotowanie:
- Około 3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać budynie i mąkę.
- Gdy mleko będzie się gotować, należy wlać masę budyniową i gotować do czasu aż masa zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przestudzony budy rozbić mikserem, miksując kilka minut.
- Masło utrzeć, a następnie ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników.
- Na ciastka wyłożyć gotową masę, przykryć herbatnikami.
- Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kochani, jeśli pokusicie się o przygotowanie domowej napoleonki z naszego przepisu koniecznie pochwalcie się swoimi zdjęciami.
Zachęcamy także do dodawania swoich przepisów na naszego bloga. Możecie to zrobić w zakładce DODAJ PRZEPIS
Polecam, bardzo dobre
robiłam 🙂 bardzo smaczna, dziękuję za przepis
Prosty przepis a ciasto obłędne!
Pyszne i bardzo łatwe ciasto 🙂
Mam tylko z 1 problem…1200ml mleka a z tego 3/4zagotowac…czyli ile zagotowac ??
około 900 ml 😀 Ja zazwyczaj zostawiam szklankę mleka i w niej rozpuszczam budyń a resztę zagotowuję 🙂
Jakie są wymiary blachy?
Tradycyjna 🙂
Właśnie wracam ze sklepu z produktami I będę działać! Dziękuję za przepis! <3
na pewno wyjdzie pyszna!
A po co ta mąka…? Proponuję ją pominąć. Masło dodać do mleka niech się rozpuści. Nie ma potrzeby go ucierać.
Można wiedzieć jakie wymiary blaszki?
tradycyjna – 36×25