Z pewnością każdy z Was zgodzi się ze stwierdzeniem, że oponki to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Te pyszne przekąski mogą przybierać różne oblicza, ponieważ przepisów na domowe oponki jest naprawdę mnóstwo. Inaczej smakują oponki serowe, które w swoim składzie zawierają ser, jak sama nazwa mówi. Inny smak mają także oponki bez sera, które można wzbogacić polewą czekoladową. Ważne jest to, aby przygotowane oponki posiadały odpowiedni i charakterystyczny dla nich kształt, czyli kółeczka z dziurką. Zachowując ten kształt, można korzystać z różnych przepisów na oponki, aż w końcu znajdziemy ten idealny, który nam najbardziej posmakuje.
W naszym domu najczęściej przygotowujemy oponki serowe. Ich głównym składnikiem jest twaróg i taka wersja smakuje nam najbardziej. Do ich przygotowania można użyć twarogu w kostce, jednak należy go wcześniej zmielić. Ja wybrałam twaróg z wiaderka, który nie wymaga mielenia, ponieważ jego konsystencja jest odpowiednia do przygotowania oponek serowych.
Oponki serowe z tego przepisu są bardzo puszyste i delikatne. Pięknie rosną podczas smażenia, a co najważniejsze są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, tylko wymieszać wszystkie składniki, wykroić z ciasta oponki i smażyć.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne domowe oponki serowe. Idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Smakują naprawdę rewelacyjnie, przekonajcie się sami. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA OPONKI SEROWE
Składniki
- 250 g sera twarogowego z wiaderka (Piątnica)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu
DODATKOWO
- olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie
- W misce umieścić przesianą mąkę, ser, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, żółtka, sodę i ocet. Całość wyrobić na jednolite ciasto. Można wykonać to ręcznie lub przy użyciu robota.
- Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm.
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku, mniejsze otwory, za pomocą kieliszka lub nakrętki.
- Z kolejną porcją ciasta postępować w ten sam sposób.
- Do szerokiego garnka wlać około 1 litra oleju, a następnie go dobrze rozgrzać.
- Na rozgrzany olej wrzucać oponki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
- Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprószyć cukrem pudrem i można się zajadać!