Ciasto orzechowa korona to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, lub nie lubią piec tradycyjnych biszkoptów.
Ciasto orzechowa korona to bardzo smaczny deser, który posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Przygotowuje się je błyskawicznie, a składniki są ogólne dostępne, możecie je zakupić w każdym sklepie. Dlatego też, jeśli macie ochotę na małe co nieco, wystarczy udać się do sklepu i przygotować ten rewelacyjny deser.
Kiedy przygotowałam ciasto orzechowa korona po raz pierwszy, moi goście nie mogli się nim najeść. Każdemu bardzo smakowało i każdy prosił o dokładkę. Z całego serca polecam Wam ten przepis, ponieważ ciasto orzechowa korona to prawdziwy raj dla podniebienia.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA KORONA
Składniki
MASA ŚMIETANOWA
- 700 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
MASA BUDYNIOWA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 150 g masła
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru
DODATKOWO
- ok. 60 ciemnych herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 g orzeszków ziemnych
Przygotowanie
MASA BUDYNIOWA
- Proszek budyniowy rozpuścić w 150 ml mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masę budyniową gotować przez jakiś czas, do zgęstnienia.
- Gotową masę odstawić w chłodne miejsce. Garnek z masą można przykryć folią spożywczą, tak aby stykała się ona z masą, wówczas unikniemy powstania kożucha.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć za pomocą miksera na kremowy puch. Stopniowo dodawać przestygniętą masę budyniową, łyżka po łyżce. Miksować do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo wlewać płynną żelatynę. Miksować na małych obrotach do momentu połączenia składników.
ORZECHOWA KORONA WYKONANIE
- Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jedną warstwę ciemnych herbatników, tak aby zakryć całe dno blaszki.
- Na herbatnikach rozprowadzić połowę masy kajmakowej. Można ją odrobinę podgrzać, by była bardziej płynna, wówczas będzie się łatwej rozprowadzać po herbatnikach.
- Na masę kajmakową ułożyć drugą warstwę ciemnych herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzić całą masę budyniową, a na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Herbatniki posmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć masę śmietanową, wyrównać.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby masy stężały na ok 1 godzinę. Po upływie czasu posypać ciasto orzeszkami ziemnymi.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły, a masy odpowiednio stężały.