Owocowy tort oreo to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tortów, jakie robiłam. Według mnie proporcje są w nim odpowiednio wywarzone, jest bardzo lekki i nieprzesłodzony. Do tortu użyłam ciasteczek oreo, jednak nie muszą to być te oryginalne ciasteczka w opakowaniu. Można kupić tańsze zamienniki.
W ostatnim czasie bardzo polubiłam takie lżejsze wersje tortów z dodatkiem owoców, bez ciężkich i tłustych mas. Taki tort smakuje bardziej jak deser, niż jak słodkie ciasto, dla mnie jest wręcz idealny. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu słodkości, mój owocowy tort oreo z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, ponieważ jest naprawdę smaczny.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis, gdzie dokładnie opisałam, jak krok po kroku przygotować tort oreo z owocami. Idealnie sprawdzi się na urodziny i różne tego typu okazje, ale także jako smaczny deser, podczas wizyty znajomych.
PRZEPIS NA OWOCOWY TORT OREO
Składniki:
*przepis na tortownicę o średnicy 20 cm
SPÓD
- 20 ciastek oreo
- 50 g miękkiego masła
MASA SEROWA
- 450 g gotowego sera na sernik (u mnie Président)
- 500 g mrożonych owoców leśnych
- 3 łyżki cukru
- 350 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 15 g żelatyny
- 160 ml wrzątku
- 1 galaretka wiśniowa
- 250 ml wody
DODATKOWO
- kilka śnieżynek z bezy
Przygotowanie
SPÓD
- Ciasteczka zblendować.
- Do ciastek dodać roztopione masło i dokładanie wymieszać.
- Masę przełożyć do tortownicy, docisnąć przy pomocy łyżki.
MASA SEROWA
- Mrożone owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować do momentu aż rozmarzną i puszczą sok, lecz będą ciągle w całości. Odstawić do przestygnięcia.
- Żelatynę zalać wrzącą wodą, mieszać, aż się rozpuści Odstawić do przestygnięcia
- Do śmietanki 30% dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, ubić mikserem. Dodać ser i ponownie wymieszać mikserem.
- Powoli dolewać żelatynę do masy, ciągle miksując na małych obrotach.
- ½ masy serowej wyłożyć na spód ciasteczek oreo. Tortownicę wstawić do lodówki na 10 minut.
- 1/4 owoców leśnych dodać do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na godzinę.
- Pozostałe owoce zmiksować przy pomocy bendera.
- Galaretkę przygotować w 250 ml wrzącej wody i mieszać, aż się rozpuści, dodać zmiksowane owoce. Gdy galaretka będzie tężeć, należy ją wylać na masę serowo-owocową.
- Tort można przyozdobić śnieżynkami z bezy.
Chciałam zapytać, ile owoców dołożyć do masy serowej i ile dać na wierzch, bo nie jest napisane w przepisie, czy 500g owoców dzielimy na pół?
ok. 1/4 do masy, reszta na wierzch.