Paluchy z ciasta francuskiego to świetna przekąska, idealna dla osób, które nie lubią się przepracowywać w kuchni.
Takie zawijane przekąski z ciasta francuskiego można przygotować w kilkanaście minut. Dodatkowo do ich przygotowania potrzebne nam będzie zaledwie kilka prostych składników, takich jak dwa płaty ciasta francuskiego, ser żółty, boczek, najlepiej w podłużnych i cieniutkich plastrach oraz odrobina ketchupu.
Takie paluchy z ciasta francuskiego to idealny pomysł na słoną przekąskę, idealną do pracy, czy na domową imprezę. Świetnie smakują w wersji na ciepło i na zimno. Można je zaserwować z dodatkiem ketchupu, czy innego ulubionego sosu. Polecam sos czosnkowy z przepisu: domowy sos czosnkowy.
Zapraszam także do zapoznania się z innymi przepisami na przekąski z ciasta francuskiego, które znajdziecie na moim blogu. Polecam szczególnie:
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
- Łódeczki z ciasta francuskiego
- Koperty z ciasta francuskiego
- Mini zapiekanki z ciasta francuskiego
PRZEPIS NA SZYBKIE PALUCHY Z BOCZKIEM
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ser żółty w plastrach
- boczek w plastrach
- 2 łyżki ketchupu
- jajko
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Następnie smarujemy ketchupem.
- Kolejno wykładamy boczek oraz ser żółty, przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.
- Ciasto kroimy na paski, wzdłuż krótszego boku, a później każdy pasek zwijamy w świderek.
- Gotowe paluchy przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut, do zarumienienia.