Pierogi z kapustą i grzybami to jedno spośród 12 tradycyjnych dań na Wigilijnym stole. Domowe pierogi z poniższego przepisu są naprawdę smaczne i jesteśmy pewni, że udadzą się każdemu.
Poniżej znajdziecie pyszny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Te tradycyjne polskie danie, zazwyczaj przygotowywane na Wigilię można także podawać w zwykły dzień. Bo kto nie lubi domowych pierogów z kapustą i dodatkiem grzybów?
Wbrew pozorom pierogi z kapustą i grzybami wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy z Was, nawet będąc osobą początkującą w tego typu potrawach, z pewnością poradzi sobie z ich wykonaniem.
Farsz do pierogów składa się z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz marchewki i pietruszki. Są to ręcznie zbierane grzyby, które suszymy i przechowujemy w słoikach, specjalnie do wigilijnych potraw i nie tylko. Jeśli nie posiadacie grzybów, zawsze można zakupić kilka słoiczków, właśnie na tego typu dania.
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Smacznego!
PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki na farsz
- 1 słoik suszonych grzybów (litrowy)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule średniej wielkości
- sól, pieprz
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
Wykonanie
Farsz
- Grzyby wypłukać i zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnie zagotować, dodać obraną marchew, pietruszki i gotować do miękkości. Na koniec doprawić pieprzem i solą.
- Kapustę ugotować do miękkości (ok. 45 minut) w 300 ml wody z odrobiną soli.
- Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i grzyby odcedzić, dobrze odcisnąć z wody i zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach.
- Cebulę podsmażyć na odrobinie masła i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli lubicie pikantny farsz, możecie dodać szczyptę chili.
Ciasto
- Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać olej oraz sól. Dodając stopniowo ciepłą wodę zgarniać mąkę do środka.
- Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką.
- Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać każdą z nich. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać po małej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać brzegi.
- Pierogi gotować ok. 5 minut.