Pinsa

Pinsa


Pinsa – chrupiąca alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy

Jeśli jesteście fanami pizzy, ale szukacie alternatywy – pinsa będzie strzał w dziesiątkę. To danie, które podbija serca miłośników włoskiej kuchni i nie tylko! Wyróżnia się wyjątkowym chrupiącym ciastem przygotowywanym z mieszanki kilku rodzajów mąk, długim czasem wyrastania i niesamowitą lekkością, czego nie zobaczmy w tradycyjnym cieście na pizzę.

W tym wpisie zaprezentuję Wam moją domową pinsę z dodatkami, które smakują mi najlepiej! Oczywiście dodatki możecie zmieniać wedle smaku! Po wypróbowaniu tego przepisu na pewno do niego wrócicie! Pisna wychodzi naprawdę rewelacyjna! Zapraszam na przepis 🙂



PRZEPIS NA PINSĘ

Składniki (2 pinsy)

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 430 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatki

  • 1/2 słoika pesto pomidorowego
  • 50 g nduji ze słoika
  • 1 cebula
  • 2 kulki mozzarelli
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 2 garści rukoli


Wykonanie

Ciasto

  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową oraz suchymi drożdżami.
  • Powoli mieszając stopniowo wlewać zimną wodę. Pod koniec dodać oliwę oraz sól. Dokładnie wymieszać.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić na 30 minut. Po upływie czasu przemieszać i odstawić na kolejne 30 minut. Po upływie czasu znów przemieszać, przykryć i dostawić do lodówki na 24 godziny.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószoną mąką ryżową. Podzielić na dwie części i przełożyć na dwie osobne blaszki, wyścielone papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość luźne.
  • Ciasto z wierzchu oprószyć mąką ryżową, przykryć ściereczką i dostawić na godzinę.
  • Ciasto skropić oliwą i rozciągnąć palcami na kształt owalnego placka. Palcami porobić wgłębienia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 10 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i posmarować pesto pomidorowym.
  • Następnie na obie pinsy nałożyć nduje, pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone pomidory suszone, oraz pokrojoną w plastry mozzarelle. Na wierzch położyć porwaną szynkę parmeńską. Całość wstawić do piekarnika na około 8-10 minut. Można piec z termoobiegiem, będzie bardziej chrupiąca.

  • Gotową pinsę udekorować rukolą.


Pinsa przepis
Przepis na pinsę
Pinsa
Pinsa


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 789

Dodaj komentarz

5 × 5 =