
Pinsa – chrupiąca alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy
Jeśli jesteście fanami pizzy, ale szukacie alternatywy – pinsa będzie strzał w dziesiątkę. To danie, które podbija serca miłośników włoskiej kuchni i nie tylko! Wyróżnia się wyjątkowym chrupiącym ciastem przygotowywanym z mieszanki kilku rodzajów mąk, długim czasem wyrastania i niesamowitą lekkością, czego nie zobaczmy w tradycyjnym cieście na pizzę.
W tym wpisie zaprezentuję Wam moją domową pinsę z dodatkami, które smakują mi najlepiej! Oczywiście dodatki możecie zmieniać wedle smaku! Po wypróbowaniu tego przepisu na pewno do niego wrócicie! Pisna wychodzi naprawdę rewelacyjna! Zapraszam na przepis 🙂
PRZEPIS NA PINSĘ
Składniki (2 pinsy)
Ciasto
- 420 g mąki pszennej
- 80 g mąki ryżowej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 430 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatki
- 1/2 słoika pesto pomidorowego
- 50 g nduji ze słoika
- 1 cebula
- 2 kulki mozzarelli
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 2 garści rukoli
Wykonanie
Ciasto
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową oraz suchymi drożdżami.
- Powoli mieszając stopniowo wlewać zimną wodę. Pod koniec dodać oliwę oraz sól. Dokładnie wymieszać.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić na 30 minut. Po upływie czasu przemieszać i odstawić na kolejne 30 minut. Po upływie czasu znów przemieszać, przykryć i dostawić do lodówki na 24 godziny.
- Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószoną mąką ryżową. Podzielić na dwie części i przełożyć na dwie osobne blaszki, wyścielone papierem do pieczenia. Ciasto będzie dość luźne.
- Ciasto z wierzchu oprószyć mąką ryżową, przykryć ściereczką i dostawić na godzinę.
- Ciasto skropić oliwą i rozciągnąć palcami na kształt owalnego placka. Palcami porobić wgłębienia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec przez 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika i posmarować pesto pomidorowym.
- Następnie na obie pinsy nałożyć nduje, pokrojoną w półksiężyce cebulę, pokrojone pomidory suszone, oraz pokrojoną w plastry mozzarelle. Na wierzch położyć porwaną szynkę parmeńską. Całość wstawić do piekarnika na około 8-10 minut. Można piec z termoobiegiem, będzie bardziej chrupiąca.
- Gotową pinsę udekorować rukolą.




