Pizza to ulubione danie wielu osób. Zazwyczaj wybierając się na miasto, by zjeść coś dobrego, wybieramy właśnie pizzę. Co Wy na to aby przygotować pyszną pizzę w domu? Czemu nie!
Jaki jest sekret idealnej pizzy?
Oczywiście odpowiednio dobrane składniki, które najbardziej wpływają na sam smak pizzy. Bardzo ważne jest także ciasto, powinno być delikatne, nie za cienkie, nie za grube.
Wcale nie musicie posiadać specjalnego pieca, by przygotować pizzę na idealnym cieście. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pyszną pizzę na cieście z lodówki. Brzmi ciekawie, prawda?
Ciasto na pizzę z lodówki jest kruche, chrupiące, a zarazem mięciutkie i delikatne. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Co do składników na wierzch pizzy, możecie je w dowolny sposób łączyć i dobierać wedle uznania.
PRZEPIS NA PIZZĘ NA CIEŚCIE Z LODÓWKI
Składniki
Składniki na 2-3 pizzę o średnicy 30cm
- 500 g mąki pszennej – najlepiej typu 0
- 300 ml ciepłej wody
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie
- Do wody wsypujemy sól i dokładnie mieszany. Dodajemy oliwę.
- Dodajemy drożdże i mieszamy całość ręką.
- Wsypujemy mąkę i delikatnie ugniatamy ciasto, należy ugniatać kilka minut.
- Ciasto dzielimy na 2-3 części. Zależy od wielkości naszej pizzy i tego jakie ciasto chcemy uzyskać.
- Z każdej części ciasta tworzymy kulkę. Każdą umieszczamy w osobnej miseczce wcześniej spruszoną mąką. Zawijamy miskę szczelnie folią spożywczą. Pozostawimy na 2 godzinki w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie miseczki z ciastem wkładamy do lodówki. Ciasto będzie gotowe po 12 godzinach. Maksymalny czas przechowywania w lodówce to 24 godziny.
- Ciasto bezpośrednio z lodówki wykładamy na stolnicę posypaną mąką.
- Ciasto bardzo delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi. Po niedługim czasie można zacząć rozciągać ciasto, które powinno być bardzo plastyczne.
Sos na 1 pizzę:
- 2 łyżki passaty
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- odrobina chilli i bazylii
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.
- Dodatki do pizzy to kwestia indywidualna, ważne jest to by nie było ich zbyt dużo. Ja dodałam szynkę, kukurydze, paprykę konserwową, pieczarki, zwykły ser i mozzarellę.
- Pizzę pieczemy przez 12 minut w 250 stopniach, środkowa półka piekarnika, grzanie góra/dół.