Placki z cukinii i marchewki
Domowe placki z cukinii i marchewki to idealna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, z których słynie polska kuchnia.
Jak zrobić placki z cukinii?
Placki z cukinii są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i robi się je praktycznie tak samo, jak placki ziemniaczane. W tym przypadku zamiast ziemniaków używamy cukinię, którą należy wcześniej zasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce łącznie z marchewką, dodać jajka, mąkę doprawić i smażyć. Proste prawda?
Placki z cukinii można jeść same, ponieważ bardzo dobrze smakują bez żadnych dodatków. Możemy także serwować je z ketchupem, śmietaną lub przygotować do nich domowy sos czosnkowy. To już zależy od tego, na co mamy ochotę.
Placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI
Składniki
- 400 g cukini
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka rozmiar M
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- szczypta chilli
Wykonanie
- Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zasolić i odstawić na 15 minut, by puściła wodę. Po czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do miski z cukinią, cebulą i marchewką dodać jajka, mąkę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą chilli.
- Patelnię z olejem rozgrzać, następnie nakładać łyżką niewielkie ilości masy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać z ketchupem lub śmietaną.