Dzisiaj coś dla miłośników kurczaka a dokładniej chrupiący filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Szybki i smaczny pomysł na rodzinny obiad, który posmakuje każdemu.
Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych to idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Dzięki zapieczeniu go w piekarniku jest on mniej kaloryczny, ponieważ panierka nie chłonie tłuszczu, tak jak w przypadku smażenia go na tradycyjnej patelni. Osoby będące na diecie śmiało mogą pokusić się o przygotowanie tego dania.
Filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych możemy spożywać z ketchupem, ulubionym sosem lub w formie obiadu z ziemniakami i surówką.
My podaliśmy kotlety z ziemniakami z dodatkiem koperku oraz surówką z kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: Surówka z Świeżej Białej Kapusty
Przepis na Filet z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Fileta z kurczaka pokroić na kawałki i rozbić jak na schabowe, doprawić pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka.
- Płatki kukurydziane pokruszyć. Najlepiej przesypać je do woreczka i delikatnie potłuc tłuczkiem do mięsa.
- Kurczaka obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy olejem w sprayu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.