Rolada tiramisu

Bardzo szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku rolada tiramisu. Deser ten smakuje obłędnie! Jest niesamowicie kremowy, wręcz rozpływa się w ustach.



Rolada tiramisu jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją przygotować z kilku prostych składników, a są nimi tradycyjne biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz kakao. Dodatek stanowi kawa, w której moczy się biszkopty, dzięki czemu cała rolada ma cudowny posmak kawy. 

Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis na pyszną roladę tiramisu. Idealny deser do kawy, świetna przekąska na słodko, a także idealny poczęstunek dla gości. Zapraszam na przepis!

ROLADA TIRAMISU – PRZEPIS

Składniki

  • 24 biszkopty
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao
  • filiżanka kawy


Wykonanie

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy do połączenia składników na małych obrotach. 
  • Na blacie rozkładamy papier do pieczenia.  Układamy na nim biszkopty, wcześniej mocząc je w kawie. Biszkopty układamy w formie prostokąta 3×8 biszkoptów. 
  • Na biszkopty wykładamy 3/4 przygotowanej masy śmietanowej. Chwytając za bok papieru do pieczenia całość zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. 
  • Po upływie czasu rozwijamy roladę i dekorujemy ją pozostałą masą. Wierzch posypujemy kakaem. Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedem − 2 =