Bardzo szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku rolada tiramisu. Deser ten smakuje obłędnie! Jest niesamowicie kremowy, wręcz rozpływa się w ustach.
Rolada tiramisu jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją przygotować z kilku prostych składników, a są nimi tradycyjne biszkopty, śmietanka kremówka, serek mascarpone oraz kakao. Dodatek stanowi kawa, w której moczy się biszkopty, dzięki czemu cała rolada ma cudowny posmak kawy.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis na pyszną roladę tiramisu. Idealny deser do kawy, świetna przekąska na słodko, a także idealny poczęstunek dla gości. Zapraszam na przepis!
ROLADA TIRAMISU – PRZEPIS
Składniki
- 24 biszkopty
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao
- filiżanka kawy
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy do połączenia składników na małych obrotach.
- Na blacie rozkładamy papier do pieczenia. Układamy na nim biszkopty, wcześniej mocząc je w kawie. Biszkopty układamy w formie prostokąta 3×8 biszkoptów.
- Na biszkopty wykładamy 3/4 przygotowanej masy śmietanowej. Chwytając za bok papieru do pieczenia całość zwijamy w roladę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Po upływie czasu rozwijamy roladę i dekorujemy ją pozostałą masą. Wierzch posypujemy kakaem. Roladę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.