Sałatka sezonowa
Sałatka sezonowa to bardzo smaczna sałatka z młodej kapusty, którą możemy przygotować w sezonie, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty.
Kiedy tylko młoda kapusta pojawia się w sklepie, przygotowuję tą pyszną sałatkę. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie czterech głównych składników, takich jak młoda kapusta, marchewka, tuńczyk i czerwona cebula. Dodatek to pyszny sos na bazie jogurtu naturalnego i czosnku. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie.
Przepis na sałatkę sezonową jest banalnie prosty, a samo jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Sałatka jest bardzo lekka i delikatna, a zarazem smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy jako poczęstunek dla gości na każdą nadarzającą się okazję.
Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na pyszną sałatkę sezonową z młodej kapusty, którą warto przygotować, póki sezon kapuściany w pełni.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SEZONOWĄ
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 duża marchewka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Młodą kapustę umyć i drobno poszatkować.
- Czerwoną cebulę obrać i pokroić w paseczki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Tuńczyka odsączyć z zalewy.
- Jogurt naturalny połączyć z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Tak przygotowany sos dodać do pozostałych składników. Całość wymieszać i odstawić na 20-30 minut, by sałatka się przeżarła.