Kolejny pomysł na smaczną i tym razem bardzo kolorową sałatkę o nazwie sałatka tęczowa. Wywodzi się z tego, że w skład sałatki wchodzi mnóstwo kolorowych składników, które sprawiają, że sałatka wygląda fenomenalnie. A co najważniejsze tak smakuje.
Sałatka tęczowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i dodatkowo pięknie udekoruje stół. Jestem pewna, że zrobi furorę na niejednej domowej imprezie, czy innej okazji, na której ją zaserwujecie.
Sałatka tęczowa składa się z wielu ciekawych składników. A jakich? Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
SAŁATKA TĘCZOWA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego (wstążki)
- pęczek rzodkiewek
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek świeży
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 4 jajka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 250 g paluszków krabowych
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Paprykę czerwoną oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paluszki krabowe i rzodkiewkę kroimy w plasterki.
- Cebulę czerwoną kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy, liście szpinaku siekamy na mniejsze kawałki.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.