Pyszna, efektowna i łatwa w wykonaniu sałatka z rukolą i serem pleśniowym, to propozycja idealna na każdą okazję. Można ja przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Będzie także świetną opcją na imprezową przekąskę. Przepis na sałatkę z rukolą i serem pleśniowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są łatwo dostępne i znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, jest kolorowa, smaczna i pożywna. Polecam wypróbować.
SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu penne
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 gruszka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 garście rukoli
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie przyprawa gyros, słodka papryka, czosnek granulowany, sól, pieprz). Usmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumieniania.
3. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ser z niebieską pleśnią oraz gruszkę pokroić w kosteczkę.
4. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
5. Do większego naczynia przełożyć usmażonego kurczaka, ugotowany makaron, suszone pomidory, ser z niebieską pleśnią, gruszkę oraz rukolę. Całość polać przygotowanym sosem i wymieszać.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.