Sałatka z tortellini i grillowaną gruszką to smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem pleśniowym oraz pierożkami tortellini to strzał w dziesiątkę.
Sałatka jest bardzo smaczna, kolorowa i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i posmakuje szczególnie miłośnikom lekkich sałatek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SAŁATKA Z TORTELLINI I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 150 g tortellini
- 100 g sera pleśniowego blue
- 50 g rukoli
- 1 gruszka
- 6 pomidorów suszonych w oleju
- garść orzechów
Sos
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka sosu sojowego
Wykonanie
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Ser blue kroimy w kostkę.
- Pomidorki kroimy w paseczki.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- Gruszkę kroimy na ćwiartki, a następnie w paseczki. Patelnie grillową natłuszczamy oliwą w sprayu (u mnie z chilli). Można też natłuścić ją zwykłą oliwą, dodając szczyptę chilli. Umieszczamy gruszkę na patelni i smażymy przez kilka minut.
- Składniki na sos umieszczamy w kubeczku i dokładnie mieszamy.
- Na talerzu wykładamy rukolę, przestudzoną gruszkę, tortellini, ser, orzechy. Tuż przed podaniem polewamy sosem.