Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to prosty i szybki pomysł na przepyszne ciasto. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję.



Sernik z tego przepisu jest bardzo lekki, puszysty i delikatny. Dodatek owoców przełamuje słodki smak deseru oraz nadaje ciastu lekkiego i odświeżającego charakteru. Jeśli uwielbiacie serniki, to koniecznie zróbcie ten pyszny kremowy i aksamitny sernik z borówkami. Na pewno zasmakuje każdemu!

SERNIK Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki

SPÓD

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g roztopionego masła

MASA

  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 5 jajek
  • 80 g mleka w proszku

DODATKOWO

  • 200 g borówek
  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki


Przygotowanie

Spód:

  • Ciasteczka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dno foremki przełożyć masę ciasteczkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiec przez 10 minut.

Masa serowa:

  • Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować tylko do połączenia.
  • Masę przelać na przestudzony spód. Na wierzchu poukładać borówki.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 155 stopni i piec jeszcze 35 minut.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą polać sernik.


Sernik z borówkami przepis
szybki sernik z borówkami
pyszny sernik z borówkami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowania tego pysznego sernika z borówkami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 33

2 komentarze

  1. Czy można dać 1 kg sera z wiaderka zamiast 500 mielonego i 500 ,z wiaderka? I czy borówki mogą być mrożone?

    • Tak, można dać sam ser z wiaderka. Ważne jednak, by konsystencja sera z wiaderka nie była zbyt rzadka, aby masa serowa utrzymała borówki na wierzchu. Borówki mogą być mrożone 🙂

Dodaj komentarz

piętnaście + 20 =