Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to prosty i szybki pomysł na przepyszne ciasto. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
Sernik z tego przepisu jest bardzo lekki, puszysty i delikatny. Dodatek owoców przełamuje słodki smak deseru oraz nadaje ciastu lekkiego i odświeżającego charakteru. Jeśli uwielbiacie serniki, to koniecznie zróbcie ten pyszny kremowy i aksamitny sernik z borówkami. Na pewno zasmakuje każdemu!
SERNIK Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki
SPÓD
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
MASA
- 500 g zmielonego twarogu półtłustego
- 500 g twarogu z wiaderka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 5 jajek
- 80 g mleka w proszku
DODATKOWO
- 200 g borówek
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Spód:
- Ciasteczka zmielić na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na dno foremki przełożyć masę ciasteczkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiec przez 10 minut.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i krótko zmiksować tylko do połączenia.
- Masę przelać na przestudzony spód. Na wierzchu poukładać borówki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 155 stopni i piec jeszcze 35 minut.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą polać sernik.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowania tego pysznego sernika z borówkami.
Czy można dać 1 kg sera z wiaderka zamiast 500 mielonego i 500 ,z wiaderka? I czy borówki mogą być mrożone?
Tak, można dać sam ser z wiaderka. Ważne jednak, by konsystencja sera z wiaderka nie była zbyt rzadka, aby masa serowa utrzymała borówki na wierzchu. Borówki mogą być mrożone 🙂