To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Cudowny sernik z jabłkami i masą kajmakową to jeden z najlepszych deserów, jakie przygotowałam. Masa serowa w połączeniu z jabłkami, kruszonką i polewą kajmakową to prawdziwy raj dla podniebienia.
Sernik to ulubione ciasto większości polaków. Szarlotka też zaliczana jest do najchętniej przygotowywanych ciast. A wypiek, który przygotowałam to połączenie tych dwóch ciast w jedno. Jego smaku nie da się opisać, sami musicie skosztować tego smakołyku.
Zapraszam serdecznie do zapoznana się z przepisem na pyszny sernik z jabłkami i masą kajmakową. Przepis wbrew pozorom jest bardzo łatwy, dlatego śmiało możecie zabrać się za pieczenie.
PRZEPIS NA SERNIK Z JABŁKAMI I MASĄ KAJMAKOWĄ
Składniki
Blaszka 24×35 cm
MASA SEROWA
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 5 jaj
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g cukru
KRUSZONKA
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka smalcu
- żółtko
- 70 g masła
MASA JABŁKOWA
- 600 g obranych, pozbawionych gniazd jabłek
- łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
DODATKOWO
- 3/4 puszki masy kajmakowej
Wykonanie
- Zagnieść jednolite ciasto z składników na kruszonkę, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Do jabłek dodać cukier, cynamon i poddusić na patelni tak, by sok wyparował.
- Twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Całe jajka ubić, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać twaróg, ser i proszek budyniowy. Blaszkę wyłożyć papierem i przelać masę do blaszki. Na masie delikatnie wyłożyć jabłka.
- Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce, umieścić na jabłkach.
- Piec godzinę w 180 stopniach.
- Przestygnięty sernik udekorować masą kajmakową.