Ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym

Ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym

Proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym to przekąska, która doskonale sprawdzi się każdą okazję. Można je przygotować na domową imprezę, zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy lub zajadać się nimi na kolację. Przepis na ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników czy specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego tym bardziej zachęcam do ich wykonania i przekonania się, jakie są przepyszne!



ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 większa cebula
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek ketchupu
  • 150 g żółtego sera


Przygotowanie

1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 1/2 szklanki mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

3. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, pozostałe mleko, przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.

4. Ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy, aż mięso się zarumieni. Na koniec dodajemy kilka łyżek ketchupu i całość mieszamy.

6. Gdy ciasto już podrośnie, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i nakładamy farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy na 2-3 cm kawałki.

7. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.



Przepis na ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym
Ślimaczki drożdżowe z mięsem mielonym przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 23

Dodaj komentarz

jedenaście − 1 =