Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to szybka i smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy, domówki czy inne przyjęcia organizowane w domu.
Takie ślimaczki z ciasta francuskiego możemy także zabrać ze sobą do pracy, czy zapakować dzieciakom do szkoły na drugie śniadanie.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami jest banalnie prosty, a całą przekąskę można przygotować w kilka minut. Wystarczy zakupić gotowe ciasto francuskie i przygotować farsz. Następnie zawinąć roladę i pokroić na mniejsze kawałki. Kolejno zapiec i ślimaczki gotowe. Smakują świetnie na ciepło jak i na zimno. Można je serwować solo lub z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.
Polecam Wam wypróbować także inne smaczne przekąski z ciasta francuskiego, jak na przykład:
- Łódeczki z ciasta francuskiego
- Roladki z ciasta francuskiego
- Koperty z ciasta francuskiego
- Mini zapiekanki z ciasta francuskiego
PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć na rumiano.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do cebuli. Smażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do farszu. Całość dokładni wymieszać.
- Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Wyłożyć na niego przygotowany farsz, rozsmarować na całej powierzchni.
- Całość zawinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
- Ślimaczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut, grzanie góra-dół.