Słoneczna delicja to smaczny wypiek na biszkopcie z duża ilością bakalii w postaci rodzynek, orzechów i kokosa. Dodatek stanowi kremowa masa przygotowana na bazie syropu z brzoskwini. Słodycz ciasta przełamana jest galaretką brzoskwiniową z dodatkiem pokrojonych w kostkę brzoskwini. Brzmi apetycznie prawda? Smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto słoneczna delicja to rewelacyjny wypiek, którego nie da się nie lubić. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje, domowe przyjęcia, spotkania rodzinne a nawet na święta.
Ciasto jest kolorowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO SŁONECZNA DELICJA
Składniki
BISZKOPT
- 3 żółtka
- 8 białek
- 150 g cukru
- 200 g orzechów włoskich (100 g posiekanych, 100 g zmielonych)
- 100 g wiórek kokosowych
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
MASA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 puszka brzoskwiń
- 250 g masła
DODATKOWO
- 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3/4 szklanki zaparzonej kawy
Przygotowanie
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać małymi partiami cukier. Ubijać do momentu aż uzyskamy lśniącą i sztywną pianę. W kolejnym kroku dodajemy stopniowo żółtka, nadal ubijamy.
- Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia dodajemy do masy. Wsypać zmielone orzechy, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Wymieszać drewnianą łyżką.
- Powstałą masę podzielić na dwie części. Każdą z nich przelać do blaszki (24×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Obydwie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z funkcją termoobiegu. Piec przez 25 minut.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
- Syrop przelać do garnka, dodać cukier i zagotować. Proszk budyniowy wymieszać z mąką i 3/4 szklanki wody. Następnie dodać żółtko i zmiksować przy użyciu miksera. Mieszankę przelać do gotującego się syropu. Mieszać do powstania gęstego budyniu. Zdjąć z gazu, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
- Masło utrzeć mikserem, następnie stopniowo dodawać masę budyniową.
- Na biszkop wyłożyć 1/2 masy. Delicje po kolei moczyć w kawie i układać na masie do góry dnem. Na delicje wyłożyć biszkopt, lekko docisnąć.
- Na biszkopcie rozsmarować pozostałą część masy.
- Galaretki przygotować z ok. 900 ml wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Kiedy wystygnie dodać do nich pokrojone w kostkę brzoskwinie. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkopcie. Ciasto wstawić do lodówki.
Pyyycha