Ciasto śnieżny puch to bardzo lekkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Jest bardzo puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Śnieżny puch możemy zaliczyć do grona serników na zimno, ponieważ w jego skład wchodzi ser twarogowy. Dzięki śmietanie kremówce i galaretce jest bardzo lekki i puszysty, stąd też jego nazwa. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować tego przepisu, gorąco zachęcam do przygotowania tego smakołyku.
Ciasto śnieżny puch jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Jedyny minus, to to, że musimy poczekać, aż stężeje i odstawić go na minimum kilka godzin do lodówki.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na ciasto śnieżny puch w moim wydaniu. Na pewno Wam posmakuje.
PRZEPIS NA ŚNIEŻNY PUCH
Składniki
- 1 kg sera twarogowego
- 2 galaretki przeźroczyste
- 100 cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 20 herbatników
Przygotowanie
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do lekkiego stężenia.
- Formę o wielkości 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej herbatniki.
- Śmietankę 30% ubijamy na sztywno.
- Twaróg miksujemy z dodatkiem cukru pudru.
- Śmietankę mieszamy z twarogiem, wlewamy przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
- Powstałą masę wykładam na herbatniki.
- Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Faktycznie, wygląda jak puszek