Spaghetti bolognese to bardzo często przygotowywane danie w naszym domu. Z pewnością każdy z Was także robi domowe spaghetti, jednak jestem pewna, że u każdego smakuje ono inaczej.
W tym wpisie przedstawię Wam mój ulubiony przepis na pyszne domowe spaghetti bolognese, które posmakuje każdemu miłośnikowi makaronowych dań.
Bolognese to mięsny sos, podawany na ciepło, który wywodzi się z włoskiej Bolonii. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa, u nas najczęściej wieprzowo – wołowe. Ważne są także świeże warzywa takie jak papryka, cebula, czy czosnek. Do sosu dodaję także kilka pieczarek, niektórzy tego nie robią, w naszym domu jednak każdy lubi delikatny aromat pieczarek w sosie bolognese.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne spaghetti bolognese, które będzie idealną opcją na smaczny i sycący obiad. Tak przygotowane danie zazwyczaj gotuję z podwójnej porcji i obiad na 2 dni mam z głowy!
PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE
Skadniki:
- mięso mielone – 500 g
- czosnek – 2 ząbki
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuki
- pieczarki – kilka sztuk
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paseczki.
- Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać paprykę, pieczarki, dusić kilka minut.
- Dodać mięso, smażyć aż się zarumieni.
- Dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy rozcieńczony z ok. literatką wody. Chwilę podgotować.
- Podawać z makaronem do spaghetti.
- Podając z makaronem posypać mozzarellą.