Stripsy z Kurczaka



Domowe stripsy z kurczaka w ostatnim czasie to przekąska, bardzo często pojawiająca się na różnego rodzaju domówkach, czy spotkaniach w gronie znajomych.

Stripsy z kurczaka to nic innego jak małe kawałki fileta z kurczaka w pysznej i chrupiącej panierce. Zazwyczaj serwowane z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.

Domowe stripsy z kurczaka można przygotować na dwa sposoby. Można je usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Ja zazwyczaj wybieram tę drugą wersję, ze względu na to, że pieczone stripsy z kurczaka są mniej kaloryczne i nie są nasiąknięte tłuszczem.

Przepis na domowe stripsy z kurczaka jest bardzo łatwy. Kiedy tylko spróbujecie tego przepisu raz, z pewnością będziecie korzystać z niego znacznie częściej. Ze względu na to, że są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i stanowią świetną przekąskę na każdą nadarzającą się okazję, a także na wieczór do dobrego filmu.

Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na domowe stripsy z kurczaka pieczone w piekarniku. Są bardzo smaczne, odpowiednio doprawione i nie ociekają tłuszczem. Zapraszam!

PRZEPIS NA STRIPSY Z KURCZAKA



Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • bułka tarta
  • pokruszone płatki kukurydziane 

Wykonanie

  • W miseczce umieścić olej, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszać. 

  • Filety z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę.  Na mięso wylać marynatę i wymieszać.

  • Mięso w marynacie przykryć folią i marynować minimum 2 godziny. 

  • Zamarynowane mięso obtoczyć w bułce i płatka. Stosunek bułki i płatków 1:1.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej mięso.

  • Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). W połowie pieczenia mięso odwrócić, żeby druga strona również się zarumieniła. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

5 + cztery =