Domowe stripsy z kurczaka w ostatnim czasie to przekąska, bardzo często pojawiająca się na różnego rodzaju domówkach, czy spotkaniach w gronie znajomych.
Stripsy z kurczaka to nic innego jak małe kawałki fileta z kurczaka w pysznej i chrupiącej panierce. Zazwyczaj serwowane z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.
Domowe stripsy z kurczaka można przygotować na dwa sposoby. Można je usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Ja zazwyczaj wybieram tę drugą wersję, ze względu na to, że pieczone stripsy z kurczaka są mniej kaloryczne i nie są nasiąknięte tłuszczem.
Przepis na domowe stripsy z kurczaka jest bardzo łatwy. Kiedy tylko spróbujecie tego przepisu raz, z pewnością będziecie korzystać z niego znacznie częściej. Ze względu na to, że są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i stanowią świetną przekąskę na każdą nadarzającą się okazję, a także na wieczór do dobrego filmu.
Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na domowe stripsy z kurczaka pieczone w piekarniku. Są bardzo smaczne, odpowiednio doprawione i nie ociekają tłuszczem. Zapraszam!
PRZEPIS NA STRIPSY Z KURCZAKA
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- pokruszone płatki kukurydziane
Wykonanie
- W miseczce umieścić olej, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
- Filety z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę. Na mięso wylać marynatę i wymieszać.
- Mięso w marynacie przykryć folią i marynować minimum 2 godziny.
- Zamarynowane mięso obtoczyć w bułce i płatka. Stosunek bułki i płatków 1:1.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej mięso.
- Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). W połowie pieczenia mięso odwrócić, żeby druga strona również się zarumieniła.