Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta to pyszne sezonowe warzywo, które ma wiele korzystnych dla nas właściwości, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Dziś mamy dla was przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, kotletów, filetów z kurczaka czy dań z grilla. W sałatce oprócz głównego składnika, jakim jest młoda kapusta, znajdziecie jeszcze czerwoną cebulę, ogórka, czerwoną paprykę i marchewkę. Składniki łączy prosty i smaczny sos na bazie jogurtu, majonezu, musztardy i miodu. Wszystko idealnie do siebie pasuje i tworzy pełną witamin surówkę, którą przygotujesz w kilkanaście minut.



SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Sos

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski.

2. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski, ogórka w półplasterki, marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty.

3. Dodatkowo do miski dodajemy 1/3 łyżeczki soli i 2 łyżki octu jabłkowego. Całość mieszamy i na chwile zostawiamy.

4. Składniki na sos łączymy ze sobą. Przekładamy do miski z warzywami i całość delikatnie mieszamy.



Surówka z młodej kapusty przepis
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Pyszna surówka z młodej kapusty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 63

Dodaj komentarz

dwadzieścia + osiem =