Tarta z jabłkami i bezą to idealny pomysł na smaczny deser. Kruche ciasto z dodatkiem puszystej pianki i jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy na domową tartę:
Wersja z jabłkami pojawia się jednak w naszym domu najczęściej. Być może ze względu na to, że nasza rodzina uwielbia wypieki z jabłkami, od drożdżówek, po szarlotki i tarty.
Tarta z jabłkami i bezą jest bardzo łatwa do zrobienia, a dodatkowo wygląda bardzo efektownie. Swoim wyglądem zachęca do sięgnięcia po mały kawałeczek, szczególnie do popołudniowej kawki. Skusicie się na kawałek? Jeśli tak. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI I BEZĄ
Składniki:
CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka,
- szczypta proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
- 20 g proszku budyniowego śmietankowego
- 200 ml mleka
- łyżka cukru
Dodatkowo 2 spore jabłka
Przygotowanie
- Składniki na kruche ciasto wykładamy na stolnicy i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
- 4/5 ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt foremki.
- Ciasto umieszczamy w foremce, nakłuwamy widelcem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Budyń z łyżką cukru przygotowujemy w 200 ml mleka.
- Budyń rozsmarowujemy na upieczonym cieście.
- Białka miksujemy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując.
- Ubite białka wykładamy na budyń.
- Jabłka kroimy razem ze skórką w paseczki i dekorujemy tartę.
- 1/5 pozostałego ciasta ścieramy na tarce/kruszymy tworząc kruszonkę.
- Tartę ponownie wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut nagrzanego do 180 stopni.