Włoskie pierożki tortellini w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz częściej wybieramy je jako dodatek do zapiekanek, zup czy sałatek. Zupa z tortellini i mięsem mielonym czy zapiekanka z tortellini to bardzo smaczne dania, które mieliście już okazję zobaczyć na moim blogu.
Tym razem w naszym domu zagościła warstwowa sałatka z tortellini i świeżym ogórkiem. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam wersję kolorowych pierożków tortellini, wybrałam zielone i żółte. Dzięki temu sałatka fajnie prezentuje się na stole. Przepis na sałatkę z tortellini i świeżym ogórkiem jest prosty, a sama sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z TORTELLINI I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 200 g tortellini
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki gruntowe
- 350 g szynki
- 150 g sera wędzonego
- 1 mały jogurt grecki
- 2 łyżki majonezu
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
- czosnek – 2 ząbki
Wykonanie
- Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przecedzeniu przelewamy zimną wodą, aby ostygły i się nie skleiły.
- Szynkę oraz ser wędzony kroimy w kostkę.
- Paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Ogórki również kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt grecki mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do miski przekładamy paprykę następnie ser i szynkę. Całość przykrywamy ½ sosu. Wysypujemy ogórki, następnie kukurydzę, przykrywamy pozostałym sosem. Na wierzchu układamy tortellini.