Urocze i niesamowicie smaczne babeczki leśny mech. Swój kolor zawdzięczają zawartości świeżego szpinaku, którego w ogóle nie czuć w smaku, a daje naprawdę piękny kolor! Do ich przygotowania zainspirowało mnie oczywiście ciasto leśny mech, które uwielbiam!
Babeczki szpinakowe z kremem to świetna przekąska na różnego rodzaju domowe imprezy, czy spotkania z przyjaciółmi. Świetnie sprawdzą się na przyjęcia organizowane dla dzieci, ponieważ one uwielbiają takie babeczki.
Przepis na babeczki leśny mech jest naprawdę bardzo prosty, a babeczki wychodzą pyszne! Pulchniutkie, delikatne i pyszne. Do tego delikatny krem i świeże owoce. Prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam na przepis!
BABECZKI LEŚNY MECH – PRZEPIS
Składniki
BABECZKI SZPINAKOWE
- 200 g świeżego szpinaku
- 240 g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklaki cukru
- 120 ml oleju
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- świeże owoce (u mnie maliny i granat)
Wykonanie
- Do misy miksera przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą masę. Czas miksowania to około 8-10 minut.
- Szpinak blendujemy na gładką masę.
- Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej. Kolejno dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy.
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do około 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Babeczki po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Po przestygnięciu ścinamy wierzch babeczek i rozdrabniamy, by uzyskać zieloną kruszonkę.
- Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem przez kilka minut. Krem wykładamy na babeczki i posypujemy kruszonką. Wierzch dekorujemy malinami i granatem.
Polecam Wam również moje inne szpinakowe smakołyki: