Bananowa krówka bez pieczenia to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Kruche herbatniki, połączone z delikatnym kremem śmietankowym, bananami i masą krówkową to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto przygotowałam w formie 20×20 cm, jeśli jednak chce przygotować je w tradycyjnej, dużej blaszce, należy podwoić liczbę składników. Przepis na ciasto bananowa krówka jest naprawdę bardzo prosty, poradzą sobie z nim nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Zapraszam na przepis!
Ciasto bananowa krówka sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci swoim smakiem każdego, kto go skosztuje.
PRZEPIS NA CIASTO BANANOWA KRÓWKA
Składniki
- 18 herbatników maślanych
- 9 herbatników kakaowych
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 duże banany
- 2-3 garści mini biszkopcików
- 3 łyżki masy krówkowej
Uwaga! Liczba herbatników zależy od ich wielkości
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Na dno blaszki wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki kakaowe.
- Na herbatniki wykładamy 1/3 przygotowanej masy. Na masie układamy pokrojowe w krążki banany.
- Na banany wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy herbatnikami maślanymi. Kolejno wykładamy masę krówkową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni ciasta.
- Na masę krówkową wykładamy kolejną warstwę herbatników a na nich pozostałą masę śmietankową.
- Na wierzchu układamy mini biszkopciki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.