Blok czekoladowy z oreo zrobił furorę w naszym domu, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Przepis na blok z ciasteczkami oreo jest niesamowicie prosty i robi się go bardzo szybko. Poradzą sobie z nim nawet najmłodsi cukiernicy, dlatego zachęcam do przygotowania go razem z dziećmi.
Domowy blok czekoladowy oreo to idealny dodatek do popołudniowej kawy, świetna przekąska, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Idealnie sprawdzi się również na święta, czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
BLOK CZEKOLADOWY OREO – PRZEPIS
Liczba porcji: forma 10×25 cm | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 10 ciasteczek oreo
- 125 ml wody
- 125 g masła
- 2,5 szklanki mleka w proszku
- 50 g białej czekolady
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Wykonanie
- Masło, wodę, cukier wanilinowy i cukier gotujemy, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą, dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Masę lekko schładzamy i dodajemy mleko w proszku. Całość mieszamy za pomocą miksera do połączenia składników.
- Kilka ciasteczek oreo siekamy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do masy. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 10×25 cm.
- Blok zdobimy pozostałymi ciastkami oreo.