Ciasto jogurtowe z borówkami to szybkie i smaczne ciasto ucierane, które przygotujecie w niecałe 15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je zrobić z dowolnymi owocami, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie borówki, ponieważ mają niepowtarzalny smak i wiele wartości odżywczych. Przepis na jogurtowe ciasto z borówkami jest bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i większość z nich na pewno każdy ma w swoim domu. Polecam wypróbować!
CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50-60 min.
Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 250 g borówek
Przygotowanie
Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy na wysokich obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
2. Następnie dodajemy jogurt i krótko miksujemy do połączenia.
3. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
4. Keksówkę (20×11 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy połowę ciasta. Na cieście rozkładamy połowę borówek. Kolejno wykładamy resztę ciasta i na wierzch resztę borówek.
5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu nasze ciasto z borówkami możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.