Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami to szybkie i smaczne ciasto ucierane, które przygotujecie w niecałe 15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je zrobić z dowolnymi owocami, jednak najlepiej sprawdzają się właśnie borówki, ponieważ mają niepowtarzalny smak i wiele wartości odżywczych. Przepis na jogurtowe ciasto z borówkami jest bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i większość z nich na pewno każdy ma w swoim domu. Polecam wypróbować!



CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50-60 min.

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g borówek


Przygotowanie

Jajka oraz jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy na wysokich obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

2. Następnie dodajemy jogurt i krótko miksujemy do połączenia.

3. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.

4. Keksówkę (20×11 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy połowę ciasta. Na cieście rozkładamy połowę borówek. Kolejno wykładamy resztę ciasta i na wierzch resztę borówek.

5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu nasze ciasto z borówkami możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.



Ciasto jogurtowe z borówkami przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 75

Dodaj komentarz

19 + pięć =