Lekkie i smaczne ciasto kajmakowe z musem truskawkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto wykonane jest na puszystym biszkopcie, przełożone słodką masą kajmakową, krakersami oraz udekorowane delikatnym musem truskawkowym.
To smakowite ciasto kajmakowe z musem truskawkowym idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe imprezy czy przyjęcia. Będzie także świetnym dodatkiem do ulubionej kawy, na osłodę dnia. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, a samo ciasto robi się naprawdę szybko i sprawnie. Składniki są ogólnodostępne, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego wypieku w swoim domu. Do przygotowania ciasta użyłam mrożonych truskawek, ale w sezonie truskawkowym jak najbardziej polecam świeże.
Poniżej w kilku prostych krokach opisałam Wam instrukcję przygotowania ciasta z masą kajmakową i musem truskawkowym. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO KAJMAKOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS TRUSKAWKOWY
- 500 g mrożonych truskawek
- 500 ml wody
- 2 galaretki truskawkowe
MASA KAJMAKOWA
- 500 ml śmietanki 30%
- 3/4 puszki masy kajmakowej
DODATKOWO
- 1 opakowanie krakersów
Wykonanie
- Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Ciągle ubijać, stopniowo dodawać cukier. Kolejno dodawać po jednym żółtku, ubijać na małych obrotach. Do gotowej masy jajecznej wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę umieścić w blaszce 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 min w 180°.
- Żelatynę rozpuścić w 125 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę, na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo masę kajmakową.
- Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Na wierzch wyłożyć warstwę krakersów.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendować na mus, dodać do galaretek, wymieszać do połączenia składników. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.