Sezon na rabarbar i ciasta rabarbarowe uważam za otwarty! Do moich ulubionych ciast należy kruche ciasto z rabarbarem, które Wam zaprezentuję w tym wpisie.
Ciasto kruche z rabarbarem przygotowane jest, jak sama nazwa mówi na kruchym spodzie, z dodatkiem masy budyniowej i pysznej bezy z dodatkiem kisielu poziomkowego. Nadaje on ciastu pięknego koloru i ciekawego smaku.
Ciasto z tego przepisu jest pyszne, łatwe do zrobienia i pięknie pachnie. W naszym domu to obowiązkowy wypiek w sezonie rabarbarowym. Polecam i Wam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Poniżej opisałam w kilku prostych krokach jak przygotować ten deser. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie instrukcję wideo, która z pewnością ułatwi Wam pieczenie. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy | Czas pieczenia: 15 minut + 30 minut
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 160 g mąki
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
MASA BUDYNIOWA
- 750 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
BEZA
- 4 białka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 kisiel o smaku poziomkowym
DODATKOWO
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Na stolnice przekładamy mąkę, robimy w niej wgłębienie za pomocą szklanki. Następnie we wgłębienie wlewamy żółtka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę schłodzone masło, proszek do pieczenia. Z całości wyrabiamy ciasto i formujemy kulkę. Powstałe ciasto dzielimy w stosunku 2:1. Obie kulki owijamy folią spożywczą. Większą część wstawiamy do lodówki na 30 minut (będzie to spód naszego ciasta), mniejszą część wstawiamy do zamrażarki (będziemy z niej robić kruszonkę).
- Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie robimy w cieście dziurki za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra dół.
- Rabarbar myjemy i kroimy w paseczki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut.
- 500 ml mleka zagotowujemy z 3 łyżkami cukru, dokładnie mieszamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe. Do gotującego się mleka wlewamy budynie, gotujemy i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy.
- Na kruche ciasto wykładamy rabarbar, a na nim rozprowadzamy masę budyniową.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec, kiedy masa będzie już sztywna i szklista wsypujemy kisiel i mieszamy do połączenia składników. Całość wykładamy na ciasto.
- Z zamrażarki wciągamy kawałek ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, grzanie góra-dół.