Ciasto marmurkowe to dwukolorowe ciasto z dodatkiem polewy czekoladowej z orzeszkami, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Można je upiec na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty.
Przepis na ciasto marmurkowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, dlatego jest to również świetne ciasto do przygotowania dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny deser, który doskonale sprawdzi się w każdej sytuacji, ciasto marmurkowe będzie idealnym wyborem.
CIASTO MARMURKOWE PRZEPIS
Składniki
- 360 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- 50 g posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.
2. Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Mieszamy do połączenia.
3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Widelcem delikatnie mieszamy masy aby się przemieszały.
4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę z czekoladą. Na koniec dodajemy posiekane orzeszki.
6. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestygnięte ciasto i wyrównujemy. Odkładamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.