Ciasto porzeczkowa krówka to pyszny deser, który łączy w sobie ciekawe smaki. Delikatny biszkopt przełożony jest masą śmietankową i masą krówkową z chrupiącymi orzeszkami. Całość przełamana lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.
Ta harmonijna całość z pewnością zachwyci każde podniebienie! Ciasto krówka z dżemem porzeczkowym łączy w sobie słodycz i kwaśność, co czyni je idealnym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO PORZECZKOWA KRÓWKA – PRZEPIS
Składniki:
Biszkopt
- 140 g mąki przennej
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Krem
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 70 g mlecznej czekolady
Wykonanie
- Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec dodać łyżkę oleju.
- Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyściełanej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość przemieszać rózgą kuchenną, a następnie ubić za pomocą miksera na puszystą masę.
- Masę krówkową wymieszać z posiekanymi orzeszkami.
- Na jeden blat biszkopta wyłożyć masę krówkową z orzeszkami oraz połowę masy śmietankowej.
- Przykryć drugim blatem biszkopta, posmarować go dżemem z czarnej porzeczki, a na nim rozprowadzić pozostałą masę śmietankową.
- Wierzch ciasta udekorować czekoladą. Ciasto wystawić do lodówki na kilka godzin.