Ciasto porzeczkowa krówka

Ciasto porzeczkowa krówka

Ciasto porzeczkowa krówka to pyszny deser, który łączy w sobie ciekawe smaki. Delikatny biszkopt przełożony jest masą śmietankową i masą krówkową z chrupiącymi orzeszkami. Całość przełamana lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki.



Ta harmonijna całość z pewnością zachwyci każde podniebienie! Ciasto krówka z dżemem porzeczkowym łączy w sobie słodycz i kwaśność, co czyni je idealnym wyborem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO PORZECZKOWA KRÓWKA – PRZEPIS

Składniki:

Biszkopt 

  • 140 g mąki przennej 
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem 

  • 660 ml śmietanki kremówki 
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)

Dodatkowo 

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca 
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki 
  • 70 g mlecznej czekolady 


Wykonanie 

  • Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Pod koniec dodać łyżkę oleju.

  • Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

  • Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyściełanej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość przemieszać rózgą kuchenną, a następnie ubić za pomocą miksera na puszystą masę. 

  • Masę krówkową wymieszać z posiekanymi orzeszkami.

  • Na jeden blat biszkopta wyłożyć masę krówkową z orzeszkami oraz połowę masy śmietankowej. 

  • Przykryć drugim blatem biszkopta, posmarować go dżemem z czarnej porzeczki, a na nim rozprowadzić pozostałą masę śmietankową.

  • Wierzch ciasta udekorować czekoladą. Ciasto wystawić do lodówki na kilka godzin. 


Ciasto porzeczkowa krówka przepis
Przepis na ciasto porzeczkowa krówka
Ciasto porzeczkowa krówka przepis


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.5 / 5. Liczba głosów: 92

Dodaj komentarz

dwa × cztery =