Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

Ciasto tortowe to deser łączący w sobie wiele ciekawych smaków. Od słodkiej wkładki z dodatkiem wafelków kokosowych i migdałów kalifornijskich po lekko kwaśną i orzeźwiającą warstwę owocową przygotowaną na bazie dżemu porzeczkowego i galaretki. Ciasto przełożone jest delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Wierzch stanowi polewa z białej czekolady oraz wiórki kokosowe. Całość smakuje obłędnie!



Takie ciasto tortowe to idealny wypiek na święta, ale także świetny pomysł na tort na urodziny bliskiej osoby czy słodki prezent z innej okazji. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników niezbędnych do przygotowania ciasta. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO TORTOWE

Składniki

BISZKOPT

  • 160 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WKŁADKA WAFELKOWA

  • 5 białek
  • 100 g migdałów kalifornijskich
  • 160 g cukru
  • 160 g wafelków kokosowych „familijne”
  • szczypta soli

MUS PORZECZKOWY

  • 1 galaretka borówkowa/porzeczkowa
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

POLEWA

  • 100 g białej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Kiedy białka zaczną robić się puszyste, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, ubijamy do połączenia składników.
  • Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników, drewnianą łyżką. Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

WKŁADKA WAFELKOWA

  • Białka jajek ubijamy na puszystą masę, z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy.
  • Wafelki kokosowe kroimy w kostkę, migdały kalifornijskie siekamy za pomocą noża lub w blenderze.
  • Wafelki oraz migdały przekładamy do ubitych z cukrem białek. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

MUS PORZECZKOWY

  • Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dżem porzeczkowy blendujemy na mus. Do dżemu musu przelewamy galaretkę, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lekkiego stężenia.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę oraz mascarpone przekładamy do misy miksera. Cukier puder mieszamy z śmietan-fixem, przesypujemy do miski. Całość ubijamy na puszysty krem na wysokich obrotach.

POLEWA

  • Połamaną czekoladę oraz śmietankę przekładamy do metalowej miski. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając do połączenia składników.

Wykonanie

  • Na jeden blat biszkopta wykładamy tężejący mus porzeczkowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Na mus wykładamy połowę przygotowanej masy śmietankowej. Kolejno wkładka wafelkowa, pozostała część masy oraz druga części biszkopta.
  • Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto, a wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.


Ciasto tortowe
Ciasto tortowe
Ciasto tortowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

12 − cztery =